Резултатите от преброяването на населението ще повлияят на разпределението на местата

...
Резултатите от преброяването на населението ще повлияят на разпределението на местата
Коментари Харесай

Калифорния и Ню Йорк ще изгубят места в Конгреса на САЩ

Резултатите от преброяването на популацията ще повлияят на разпределението на местата в Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати. В резултат на това  там ще отслабне влиянието на щатите от Запада и Североизтока. За това оповестява  вестник The Wall Street Journal.

През интервала от 2010 до 2020 година населението на Съединени американски щати се е нараснало със 7.4 %. При това в южните щати, към които, се отнася и Тексас, този растеж доближава 10.2%, до момента в който в това време в Калифорния и в североизтока, в това цифри, и в Ню Йорк, този показател е два пъти по-нисък.

Дотолкова, доколкото местата в Камарата на представителите се разпределят в зависимост от броя на популацията на всеки щат, то, както се чака, Калифорния и Ню Йорк ще изгубят по едно място, а Тексас ще завоюва още две на идващите избори. Освен това, по едно място ще изгубят и Илинойс, Мичиган, Охайо, Пенсилвания и Западна Вирджиния. В същото време по едно място ще получат Колорадо, Флорида, Монтана, Орегон и Северна Каролина. Окончателните резултати от преброяването ще бъдат публикувани през август, след което ще стартира преразпределение на изборните окръзи.

Засега не е ясно, по какъв начин ще повлияят измененията в разпределението на популацията на политическата обстановка в страната. Много от тези щати, които ще получат спомагателни места, обичайно се смятат за крепост на републиканците, а тези, които ще изгубят места  - на демократите. Но популацията на Тексас в последните няколко години е нараствало точно за сметка на миграцията от Калифорния. По тази причина политическите желания в този щат доста са се пренасочили към демократите.

В намиращия се на североизток, и обичайно демократически надъхан щат Пенсилвания, победата на изборите през 2020 година за малко не беше извоювана от републиканеца Доналд Тръмп.

 

Камарата на представителите на Съединени американски щати  

(United States House of Representatives или съкратено The House) е долната камара на Конгреса на Съединени американски щати. В нея всеки щат е показан съразмерно на популацията си и има право на най-малко един представител (конгресмен). Общият брой на представителите е избран да бъде 435. Мандатът на всеки представител е две години, само че той има право да бъде преизбиран безграничен брой пъти.

Съставът и пълномощията на Конгреса са открити от член първи на американската конституция. От основаването си през 1789 година всички представители са директно избирани. В днешно време, с изключение на 435-те представители има спомагателни 6 представители без право на глас, с което общият брой на членовете на Конгреса става 441. 

Камарата на представителите е натоварена с отговорността да приема федералното законодателство, а законите се изпращат за разглеждане от президента на САЩ след координиране със Сената. Камарата има и изпълнителна власт: тя инициира всички закони, импийчва федерални чиновници и избира президент при положение, че никой претендент не получи болшинство след избори. Камарата организира събранията си в южното крило на Капитолия на Съединени американски щати.

Ръководителят на Камарата на представителите се назовава представител. Той се избира от членовете на Камарата, което значи, че по традиция той е и лидер на партията с болшинство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР